Erasmus+ Akreditacija u strukovnom obrazovanju


Naša škola je dobila Erasmus+ akreditaicju u strukovnom obrazovanju za razdoblje od 2023.-2027.
Ovom akreditacijom, našu učenici su dobili mogućnost obavljanja prakse u hotelima, restoranima, turističkim agencijama ili turiističkim i ugostiteljskim školama u Europi ,a nastavnici naše škole koji predaju strukovne predmete iz turizma, kuharstva i ugostiteljstva su dobili mogućnost odlaska na praćenje nastave ili job shadowing u neku europsku turističku ili ugostiteljsku školu kako bi usavršili i modernizirali svoje znanje i nastavu.

Aktivnosti Erasmus+ strukovne akreditacije po mjesecima
kolovoz
- prezentacija proširenom Erasmus timu
kolovoz-rujan
- komunikacija i dogovaranje učeničke prakse ili Learnng mobility/work placement I job shadowinga za nastavnike s europskim školama
rujan
- komunikacija i dogovaranje učeničke prakse ili Learnng mobility/work placement I job shadowinga za nastavnike s europskim školama
- natječaj za zainteresirane učenike po zadnaim kriterijima za learning mobility ili work placement, nastavnike po zadanim kriterijima za job shadowing te za osobe u pratnji (nastanviek u pratnji učenika)
- odabir učenika, nastavnika i osoba u pratnji te rok za žalbe
- dogovor i izrada programa prakse I job shadowinga koji mi možemo ponuditi za europske učenike i nastavnike u našoj školi
- jezična priprema učenika i nastavnika
- izrada eu zdravstvene iskaznice
listopad
- jezična priprema učenika i nastavnika
- izrada eu zdravstvene iskaznice
- izrada programa učenja ukoliko se postigne dogovor s europskim školama u koji spadaju određivanje mentora u školi domaćina te sati prakse
- izrada ugovora s roditeljima učenika i nastavnicima te potpisivanje
Priprema putovanja
- suglasnosti roditelja u svrhu putovanja
- suglasnosti roditelja i učenika u svrhu obrade osobnih podataka
- kupovanje putnih karata
- dogovor oko načina financijske potpore učenika vezano za boravak u inozemstvu
- kupovanje police putnog osiguranja za sve učenike i nastavnike te osobe u pratnji
studeni
- odlazak na mobilinosti odnosno Learning mobiliity/ work placement, job shadowing ukoliko se postigne dogovor s europskim školama , job shadowing
- stalno komuniciranje s mentorima učenika na praksi u europskoj školi
- spunjavanje Europass Mobility dokumenta o stečenim znanjima i vještinama
Ivana Vrdoljak, prof.
DISEMINACIJA PROJEKTA - najava
Objavljeno: 4. 7. 2023. Dalmacija News
Ivana Vrdoljak, prof.
ERASMUS+ AKREDITACIJA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU 2023.-2024.
MOBILNOST UČENJA I OSPOSOBLJAVANJA
PARIZ 6. – 17. 11. 2023.
Zahvaljujući akreditaciji za strukovno obrazovanje, učenici i nastavnici naše škole odradili su prvi dio aktivnosti projekta u Školi pekarstva i slastičarstva u Parizu – École de Boulangerie et de Pâtisserie de Paris. U ovoj mobilnosti sudjelovalo je 6 učenika koji pohađaju 2. i 3. razred programa kuhar i 2 stručna nastavnika, (Katarina Jurinović i Stjepan Vetma) u pratnji prof. Alme Vodopija.
U 1. tjednu učenici i nastavnicisu od mentora, nastavnika i učenika pariške škole učili o putu brašna od polja do stola, posjetili su pariške mlinove i sajam pekarskih proizvoda.
U nastavku tjedna učili su o zero waste kuhinji gdje su se ostatatci pekarskih proizvoda prerađivali u svježe proizvode, te posjetili hotel s 5 zvjjezdica u središtu Pariza.
Učenici i nastavnici su uz mentore savladali osnove pekarstva te izrađivali neke od tradicionalnih francuskih pekarskih proizvoda, baguette, kroasane, kruh s čokoladom, pletenice i druge.
Kroz 2. tjedan učenici i nastavnici naše škole savladali su osnove slastičarstva te učili o tehnikama u slastičarstvu za što su, također, dobili potvrde.
Ovom mobilnosti usvojena su znanja praktičnim radom pod mentorstvom francuskih učenika i profesora. Učenici i nastavnici naučili su izraditi razne vrste pekarskih i slastičarskih proizvoda.
Usvojili su i znanja o radnoj etici i disciplini, planiranju proizvodnje, planiranju nabave namirnica, vođenju i praćenju procesa proizvodnje te pisanju i prilagodbi recepata za proizvodnju.
Naši učenici su imali prilike komunicirati na engleskom jeziku sa svojim mentorima te su usvojili nove termine iz pekarstva i slastičarstva na engleskom i francuskom jeziku.



ERASMUS+ AKREDITACIJA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU 2023.-2024.
MOBILNOST UČENJA I OSPOSOBLJAVANJA
SKOPJE 8.4.2024. – 18.4.2024.


6 učenika, 2 nastavnice nače škole (učenici 2., 3. razreda thk te nastavnice ekonomske grupe predmeta . Emilijana Jončić, ugostiteljskog posluiživanja Darka Marić) i ravnatelj otišli su na mobilnost učenja i osposobljavanja u poslovnu i IT školu SABA u Skopju, Sjeverna Makedonija.
Od 8.-18. travnja 2024. učenici 2. i 3. razreda thk u pratnji profesorice Antonije Baržić otišli su u poslovnu i IT školu SABA u Skopju, Sjeverna Makedonija.
Nastavnice ekonomske grupe predmeta, Emilijana Jončić i ugostiteljskog posluživanja, Darka Marić te ravnatelj Domagoj Pšeničnjak, također su otišli u školu SABA na praćenje rada ili job shadowing svaki po pet dana.
Učenici su sudjelovali u raznim radionicama samo-procjene, SWOT analize, engleskog jezika, osnova programiranja i poduzetništva. Učili su i makedonski jezik.
Sve naveden aktivnosti su mogli raditi s makedonskim, talijanskim i litavskim učenicima.
Nastavnice ekonomske grupe predmeta, ugostiteljskog posluživanja i ravnatelj su imali priliku pratiti organizaciju i provođenje svih aktivnosti učenja te vođenja škole.
Osim aktivnosti u školi, naši učenici zajedno s nastavnicima i ravnateljem naše škole, mogli su uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama Sjeverne Makedonije i Skopja.
Vratili su se obogaćeni znanjima koja mogu dalje koristiti u nastavi i učenju ekonomskih predmeta, informatike i engleskog jezika.