Učenička zadruga “BRAVURA”

osnivanje zadruge

Učenička zadruga „Bravura“ srednje škole „Antun Matijašević Karamaneo“ – Vis osnovana je    24. siječnja 2013. godine temeljem odluke Školskog odbora, a na inicijativu prof. Emilije Jončić.

Odlučili smo se za naziv „BRAVURA“ jer bravura znači umijeće, a upravo umijeće i kreativnost odlikuju naše zadrugare (učenike).

Našoj zadruzi „Bravura “ je cilj okupiti što veći broj učenika i roditelja, razvijati inovativnost, poduzetnost, suradnički odnos, razvijati ljubav za baštinu i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode i nasljeđa.

Naša zadruga je organizirana u 4 sekcije:

Otočna kuhinja
  • istraživanje tradicijske prehrane našeg kraja, prikupljanje recepata i njihovog spravljanja, izrada otočne kuharice
Ekološka sekcija
  • uzgoj, skupljanje i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, izrada sapuna od aromatičnog bilja, izrada kantarionovog i lavandinog ulja, izrada mirisnih vrećica od lavande, mirisnih svijeća, projekt palme otoka Visa.
Kreativna sekcija
  • izrada ukrasnih i uporabnih predmeta za potrebe škole i turističke zajednice (oslikavanje stakla, izrada mozaika, predmeta od kamena, recikliranog papira, izrada suvenira, nakita, izrada magneta)

Njegovanje otočne baštine “Vis central”
  • istraživanje kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti otoka, prikupljanje podataka o poslovnim subjektima na otoku,  izrada knjižice informacijskog vodiča o otoku Visu, izrada internetskog informacijskog vodiča (http://www.vis-central.com)

Način realizacije našeg programa je kroz neposredni rad s učenicima, pokazne radionice s roditeljima – mentorima, gostima – predavačima i ostalim pojedincima, pripremanje za natjecanje, organizacija izložbi…

Kroz program učeničkog poduzetništva – zadrugarstva želimo i konkretno doprinijeti svojoj zajednici. Kako je turizam glavni pokretač bržeg i uspješnijeg gospodarstva na otocima, odlučili smo svojim djelovanjem pridonijeti promicanju turizma otoka Visa.

Nakon niza uspješnih projekata, „Bravura“ se posvetila projektu obnove zanimanja za rogač skrećući pozornost javnosti na ovu zapuštenu, a po svemu iznimnu biljku i dajući poticaj pripremanju široke palete zdravih prehrambenih proizvoda od te tradicionalne otočne namirnice. Brendirali smo prehrambene proizvode osmišljene u našoj zadruzi: sirup i džem od rogača te kekse, pandolete i cvite od rogača, a najponosniji smo na knjigu „Obo rogocu“.

 „Obo rogocu“ dvojezična je knjižica na hrvatskom i engleskom u kojoj smo podijelili stečena znanja o povijesti rogača, njegovoj uporabi i ljekovitosti, kao i recepte za jela s rogačem, a sve pod sloganom:  “Zoc? Za rogoc!”

Otok Vis predstavlja vrlo atraktivnu destinaciju, s izobiljem kulturno-povijesnih i prirodnih elemenata, sa šarolikim bogatstvom tradicije sadržane u gastronomiji, pjesmi, priči. Otok je to koji se našao i na popisu Svjetske zaklade za zaštitu prirode (WWF) i to među „deset rajskih mjesta Mediterana“. Upravo zato ovaj  projek ima za cilj tu ljepotu i bogatstvo otoka predstaviti javnosti, a kod učenika razvijati kreativnost, ljubav prema baštini te poduzetnički duh.

Učenici, radeći na projektu, stječu osnovna znanja o svojoj kulturnoj baštini te osvještavaju svoj identitet i blago kraja u kojem žive. Isto tako, upoznavanjem svoje zavičajne baštine učenici stječu elementarna znanja koja im omogućavaju da postanu mali turistički vodiči po otoku, ali i da naučeno upotrijebe za turističku promidžbu svoga otoka.

Skip to content