PROJEKT RERA – RAZVOJ I BRENDIRANJE INOVATIVNOG PROIZVODA

Učenici nude nove proizvode mediteranske prehrane: od ‘bokun brže šalše‘ i sirupa od rogača do energetskih pločica

14. prosinca 2020. – 11:45
Slobodna Dalmacija

30. rujna 2019.

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA RERA

Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije osnovana s ciljem učinkovite koordinacije programa regionalnog razvoja i poticanja razvojnih projekata u svrhu ravnomjernog i održivog gospodarskog razvoja svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije.
Predstavnici RERE posjetili su i našu zadrugu te našim zadrugarima predstavili projekt u koji bi nas uključili u naredne dvije godine.
Projekt promovira mediteransku prehranu kao zdrav način života ovog područja, cilj projekta je razvoj novih proizvoda baziranih na mediteranskoj prehrani. Na radionicama će školska djeca razviti, testirati i odabrati svoj konačni mediteranski prehrambeni proizvod, koji će potom biti lansiran na tržište kao dio školske zadruge.
Inače, radionice će voditi g. Michael Freer, koji je dosad radio s brojnim školama u regiji na razvoju proizvoda, kao i na razvoju školskih zadruga, kao i kolegica Jelena Petrov, voditeljica ovog Interreg projekta, koja ima bogato iskustvo iz područja organske i mediteranske prehrane i poljoprivrede, kao i iskustva u provedbi projekata.
Zamišljeno je da se održi 6 radionica, gdje će se posjetiti svaka škola pojedinačno, gdje će se prvo razviti tim, a zatim proizvod, nakon čega će se usredotočiti na poduzetničku stranu stvari.

01. listopada 2019.

2. RADIONICA kod poduzetnika OPG ROKIS

Prva radionica održana je u OPG-u Rokis, gdje je učenicima 2.3.4. razreda thk predstavljen primjer dobre prakse (od ideje do realizacije).  Cilj ove radionice je poticanje učenika na razmišljanje o vlastitoj poduzetničkoj ideji koristeći pri tome teorijski pristup i praktični dio uz korištenje tehnika kreativnog mišljenja.
Kroz kreativne igre i natjecanje učenika, a sve uz hranu i piće možemo reći da je ova radionica bila jedno prekrasno edukativno druženje.

30. siječnja 2020. 

3. radionica RERA

Predstavnici RERE  posjetili su i našu zadrugu te našim zadrugarima nastavili  održavati radionice o zdravoj mediteranskoj prehrani. Radionicu je i ovoga puta vodio Michael Freer, Englez koji je prije nekoliko godina došao u Split i ovdje se skrasio nakon što je proputovao svijet.
Freer radi na raznim projektima, najviše s mladima koje uči poduzetništvu, pokrenuo je i svoj startup Ensoco, tvrtku za savjetovanje koja pomaže drugima pokrenuti društvena poduzeća kojima nije na prvome mjestu profit kao kod standardnih firmi, veći dio dobiti reinvestiraju za potrebe ranjivih skupina i konkretnu dobrobit lokalne zajednice.
Michael Freer je ekonomist, govori i hrvatski jezik, ali je s učenicima ipak razgovarao na svom materinskom jeziku. I za njih je to bila dobra prilika ne samo naučiti o poduzetništvu kako napraviti dobar smoothie za tržište, nego i prakticirati engleski s izvornim govornikom.
Cilj je projekta uključiti krajnje korisnike, dakle skupinu mladih iz škola na otocima Visu, Hvaru i Braču i u Kaštelima koji će kroz svoje školovanje i odrastanje naučiti postulate mediteranske prehrane i mediteranskog načina života. 
Sve što učenici osmisle kroz ovaj projekt, svi njihovi proizvodi išli bi na tržište preko učeničkih zadruga. Kroz praktične radionice želi se postići i da svaka škola do svibnja kad se održava sajam ekoloških proizvoda “Eko Fjera” u cijelosti izradi proizvod, sa svim sastojcima, ambalažom, nazivom, sa svim što je potrebno za plasman na tržište. Najbolji proizvod bit će na ljeto izložen na Sajmu mediteranskih proizvoda u Sevilli u Španjolskoj.

10. – 12. veljače 2020.

RERA – Stručni posjet Zagreb-Dalj

Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije uključila je i našu zadrugu u projekt mediteranska prehrana kao zdrav način života te organizirala studijsko putovanje učenika u Zagreb i Dalj kako bi upoznali primjere dobre prakse.
1. dan – posjet eko imanju Zrno
 je najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj koje još od 1988. godine oduševljava ljepotom i jedinstvenom bio-raznolikošću gdje se na 20 ha na prirodan i potpuno organski način već 25 godina sade i njeguju razne žitarice, mahunarke, voće i povrće. Zrno je poznato i po inovativnoj proizvodnji organskog beskvasnog kruha, jedinstvenog na hrvatskom tržištu i dostupno ekskluzivno u bio&bio trgovinama kao i po ostalim delikatesnim pekarskim proizvodima i tradicionalno proizvedenoj zimnici.
Zrno eko imanje je prvo u Hrvatskoj 1995. dobilo EKO-OSKAR za zaštitu okoliša u poljoprivredi i šumarstvu.
2. dan Dalj – posjet selu na Dunavu, u općini Erdut i njihovoj Srednjoj školi Dalj u okviru koje djeluje učenička zadruga Dalya, koja ima više od pedeset proizvoda, a novac zarađen prodajom koriste za svoje izlete. Izvrsni primjer kako teorijom i praksom doći do uspjeha.

03. ožujka 2020.

4. Radionica RERA

Predstavnici RERE posjetili su našu zadrugu te našim zadrugarima nastavili održavati radionice o zdravoj mediteranskoj prehrani.
Mediteranska prehrana (engl. Mediterranean Diet) nije samo vrsta prehrane, nego je i temelj identiteta ljudi koji žive na obalama Mediterana, pa tako i na hrvatskom Jadranu, na njegovoj obali, otocima i priobalju.
Ona je način života u skladu s prirodnim blagodatima i upravo takvu prehranu i takav način života devet zemalja Mediterana želi promovirati i potaknuti kroz projekt “Mediterranean Diet – When Brand Meets People” ili skraćeno MD.net. Žele podijeliti znanje o mediteranskoj prehrani i načinu života, promovirati lokalne tvrtke u skladu s vrijednostima i kulturom Mediterana.
Poanta je da svaka škola napravi jedan prehrambeni proizvod tako da se koristi sastojcima tipičnim za našu regiju, lokalitet s kojeg potječe, ali da imaju neku inovativnost, da dobijemo nešto novo. Također, cilj je da se namirnice kupuju kod lokalnog proizvođača, da se stvaraju mediteranski proizvodi dodane vrijednosti kako bi bili konkurentniji
Svaka škola ima tri ideje za proizvode, a na ovoj prvoj praktičnoj probati ćemo napraviti smoothie, čokoladne praline I namaz, I to sve na bazi rogača.
Ovo je dobra prilika ne samo naučiti kako napraviti dobar prizvod – smoothie za tržište, nego i o poduzetništvu, a još više o tome kako poticati mediteransku prehranu,  koja je zdrava i značajna, o čemu svjedoči i to što je upisana na UNESCO-ovu reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

10. ožujka 2020.

5. Radionica RERA

U utorak smo sudjelovali na radionici Interreg Meditrerranean projekta Mediterranean Diet u kojem sudjeluje županijska agencija Rera i naša škola Antun Matijašević Karamaneo. Učenici kroz radionice razvijaju gastro proizvod od domaćih namirnica koji će pokušati plasirati na tržište. Za predstavljanje našeg otoka odabrali su razviti proizvod od rogača. Ide im super, a kreativnost i proizvodi su na vrhunskom nivou. Sa svojim proizvodom će sudjelovati na gastro događajima u Splitu i županiji.
Zadovoljstvo je vidjeti kreativnost učenika škole, njihov odnos i volju prema radu.
 U ovom projektu obuhvaćena je izrada hrane zasnovane na tradicionalnim sirovinama koje se uzgajaju u našem podneblju, a sve skupa je povezano s poduzetništvom kako bi se zaokružila jedna priča o proizvodu održivom na tržištu. Osim smoothieja, još ćemo pripremati i energetske pločice I kekse od rogača.
Radionicu je uveličao i lokalni poduzetnik Jakša Božanić, čija obitelj već stoljećima u Komiži uzgaja rogač. Njihov OPG je  nedavno potpisao ugovor s DM trgovinom o isporuci brašna od rogača na police tog trgovačkog lanca.

Back to the kitchen with the students this week, and we were very impressed with what they produced.
They’ve got the recipes down, but how will they go about making them the right shape and size to sell. What about the packaging, marketing and making sure they make a profit?
That’s their homework for next time!

Posted by Ensoco on Wednesday, March 11, 2020

ENSOCO

U utorak smo sudjelovali na radionici Interreg Meditrerranean projekta Mediterranean Diet u kojem sudjeluje županijska agencija Rera i naša škola Antun Matijašević Karamaneo. Učenici kroz radionice razvijaju gastro proizvod od domaćih namirnica koji će pokušati plasirati na tržište. Za predstavljanje našeg otoka odabrali su razviti proizvod od rogača. Ide im super, a kreativnost i proizvodi su na vrhunskom nivou. Sa svojim proizvodom će sudjelovati na gastro događajima u Splitu i županiji. Zaželimo im što bolji plasman!

Posted by Geopark Vis Archipelago on Thursday, March 12, 2020

Vis Archipelago Unesco Global Geopark

We worked with the students to make one product, and they ended up making two. A delicious syrup for your pancakes and ice-cream, and a jam that’s more like chocolate spread.
The experimenting, making and tasting is over though, and next up is the branding, pricing and marketing. Watch this space!

Posted by Ensoco on Tuesday, October 13, 2020

ENSOCO

Great to hear about Geopark Vis Archipelago whilst there, as well as the project to protect the local sort of Carob tree.
Who has tried carob products before? Our favourite is obviously the liqueur!
Posted by Ensoco 

ENSOCO

12. i 13. listopada 2020.

6. i 7. Radionica RERA

U ponedjeljak i utorak smo sudjelovali na radionici Interreg Meditrerranean projekta Mediterranean Diet u kojem sudjeluje županijska agencija Rera i naša škola Antun Matijašević Karamaneo. Učenici kroz radionice razvijaju gastro proizvod od domaćih namirnica koji će pokušati plasirati na tržište. Za predstavljanje našeg otoka odabrali su razviti proizvod od rogača. Ide im super, a kreativnost i proizvodi su na vrhunskom nivou. Sa svojim proizvodom će sudjelovati na gastro događajima u Splitu i županiji.
Zadovoljstvo je vidjeti kreativnost učenika škole, njihov odnos i volju prema radu.
 U ovom projektu obuhvaćena je izrada hrane zasnovane na tradicionalnim sirovinama koje se uzgajaju u našem podneblju, a sve skupa je povezano s poduzetništvom kako bi se zaokružila jedna priča o proizvodu održivom na tržištu.
Voditelj radionice Michael pomogao nam je u izboru našeg proizvoda. To je sirup od rogača i đem kao nus proizvod sirupa. Moramo se pohvaliti da mahunu rogač u potpunosti iskorištavamo, nemamo škarta. 

studeni 2020.

 

Radionice izrade proizvoda od rogača

 

S ponosom možemo objaviti da unatoč novim i teškim uvjetima uzrokovanim razvojem COVID 19 virusa naša škola i zadruga Bravura uče, rade, stvaraju, proizvode.
U suradnji sa Javnom ustanovom RERA S.D.  u sklopu projekta “Mediterranean Diet – When Brand Meets People” (Mediteranska prehrana) ili skraćeno MD.net. unutar Interreg MED programa kroz sedam radionica učenici su osmislili sastojke i okus naših proizvoda na bazi rogača.
Kroz sedam održanih radionica u projektu “Mediterranean Diet – When Brand Meets People” učenici su praktičnim primjerom upoznali:

  • lokalne poduzetnike kao primjere dobre prakse i njihov put od ideje do realizacije (OPG Roki’s, OPG Brojne, OPG Božanić – „Komiški rogač“)
    – Postupak stavljanja prehrambenih proizvoda na tržište kao i obveze i način deklariranja istih (sanitarna inspekcija i HZJZ)
  • s prepoznavanjem važnosti Mediteranske prehrane kao najzdravije prehrane na svijetu, upisane na UNESCO-ovu reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine
  • s vrijednošću i važnošću uzgoja i prerade ROGAČA za naš kraj
  • s primjenom rogača u gastronomiji, prvenstveno slastičarstvu (Slastičarnica „Cukar“)

Hvala svima na suradnji i pomoći!!!

PONOSNI SMO NA ONO ŠTO RADIMO I KAKO TO RADIMO!!!!

28. studenoga 2020.

 

NOVI INOVATIVNI PROIZVODI OD ROGAČA IZLAZE NA TRŽIŠTE

I kao što smo najavili, IMAMO PROIZVODE!!! Bravo učenici i njihovi mentori, bravo za sve nas. Naravno, hvala gosp. Luki Duplančiću na grafičkom dizajnu etiketa i na pruženoj prilici da naučimo kako to rade profesionalci!

Hvala RERA za projekt MD.net!

Zasladite se bez šećera!

Džem od rogača naša je originalna delicija, stvarana na bogatoj tradiciji pripremanja prirodne hrane. Ovaj džem pravi je izbor za zdravi doručak ili međuobrok pun energije!

Sirup od rogača naša je originalna delicija, visoko-nutritivnih vrijednosti koji svojim specifičnim slatkim okusom podsjeća na karamelu. U domaćinstvu se najčešće koristi kao preljev i za zaslađivanje kolača i napitaka.                              

Oba su proizvoda od rogača rađena na bazi meda, dakle bez šećera, bez konzervansa.

29. studenoga 2020.

GASTROADVENT SPLIT “LJUBAV NAS SPAJA”

Gastroadventu u Splitu, jedinstvenoj manifestaciji koja predstavlja fuziju nutricionizma, gastronomije i turizma, u nedjelju, 29.11.2020. god.
Kako se 2020 godine obilježava jubilarna 10-ta godišnjica važnog priznanja prehrani Mediterana, veliku pažnju posvećujemo moru i plodovima .Sredozemno more ili Mediteransko more je more Atlantskog oceana površine oko 2.5 milijuna km² i povezuje sve zemlje izvorne mediteranske prehrane .
Prije deset godina, točnije 16. studenog 2010. godine mediteranska je prehrana uvrštena na popis nematerijalne UNESCO-ve zaštićene baštine.
Stoga ovogodišnji gastroadventski vijenac također posvećujemo moru i njegovom očuvanju.
Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici predstaviti će se na Gastroadventu 2020., prilikom čega će biti organizirano ocjenjivanje svih proizvoda u svrhu proglašenja najboljeg, koji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti ići na međunarodno predstavljanje u Seville-u (Španjolska) 2021.godine.
Naši inovativni proizvodi od rogača predstavljeni su na prvom Gastroadventu u Splitu.

 

AS MEDIA

Pogledajte prilog TV Mreže o projektu MDnet u kojem s proizvodima od rogača sudjeluje i naša škola!

“Čestitke Bračanima, čestitke apsolutno svima! Do jedne škole i do jednog učenika! Napravili ste čudo posao, ali tek najbolje slijedi!” – JU RERA S.D.

Posted by Sš Antun Matijašević Karamaneo on Thursday, December 3, 2020

SŠ “Antun Matijašević Karamaneo” Vis

Forget about maple syrup, Učenička zadruga “Bravura” – Vis have created carob syrup, and alongside it carob jam. Both sweet, caramel-like products, perfect for your pancakes or on your toast. Having experimented with carob, we worked on what could meet customer needs and really stand out. Learn a bit more about the product and the island of Vis from the students themselves! #entrepreneurship

Posted by Ensoco on Tuesday, December 22, 2020

ENSOCO

Iza nas je projekt i godina koji su bili prepuni izazova i iznenađenja, ali unatoč njima iza nas su ostali plodovi našeg učenja i našeg rada.
Ali to nije sve, imamo mi još jako puno toga za pokazati!

24. prosinca 2020.

Emilija Jončić

Skip to content