Radionice izrade proizvoda od rogača
Naša zadruga nastavlja sa radom…..krećemo s malim idejama od kojih kreiramo uporabne i ukrasne proizvode.
Vrijedni zadrugari iskoristili su sezonu ROGAČA tijekom mjeseca rujan i listopad.
Eko sekcija – stvara prekrasne proizvode u svom laboratoriju … sapune na bazi rogača, kreme, losione…
Kreativna sekcija – izrađuje jedinstvene proizvode … nakit sa rogačem, privjeske.
izrada rećina
“Rogacina”
Riječ “karat” izvedena je od grčke riječi “keration” koja znači “rog” zbog specifičnog oblika mahune rogača. Još u antičko doba otkriveno je da su sve sjemenke rogača jednako teške (0,18 grama) što je postalo mjerna jedinica za zlato – 1 karat.
Prvi korak kod izrade rećina je odabir prave tj. kvalitetne smole te odabir kalupa. Nakon toga slijevamo smolu u kalupe te ostavimo da se osuši nekoliko dana.
Vrijeme sušenja ovisi o vremenskim uvjetima i količini vlage u našem morskom zraku.
ljetopis 2024./25.
Radionice ” Ususret Božiću”
studeni 2024.
Vrijedni zadrugari kreativne sekcije tijekom mjeseca studeni rade svoje božićne ukrase i pritom se zabavljaju.
Sreći i veselju nema kraja!
Izrada božićnih ukrasa nama je jedna od najljepših predblagdanskih aktivnosti.
Uz mnoštvo kreativnih ideja dekoracije iz našeg svakodnevnog života sa malo truda pretvoriti ćemo u predivne božićne ukrase!
Svaka tema radionice nosi određenu poruku, a na ovoj radionici je zaključeno da je izrada ukrasa od recikliranog materijala izvrstan način za dati svoj mali doprinos očuvanju okoliša, a pritom imati i unikatnu kreaciju.
Predstavljanje zadruge u sklopu Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju učenicima iz Švedske
4. – 15. studenoga 2024.
Švedska škola UDDEVALLA GYMANSIESKOLA u našoj školi i na otoku Visu na Erasmus mobilnosti učenja.
11 učenika sa svojim profesorima iz švedske škole ugostiteljstva, slastičarstva i turizma boravili su u našoj školi i na otoku Visu 4.-15.11. 2024. na Erasmus praksi i mobilnosti učenja u sklopu Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju.
Zadrugari naše zadruge ponosno su i ovaj puta predstavili svoju zadrugu, školu i otok našim gostima.

Učenici švedske škole sudjelovali su u radionicama pripreme tradicionalnih viških i dalmatinskih jela i slastica te smo ih upoznali s prirodnom i kulturnom baštinom otoka Visa.
Zadrugari su upoznali goste sa blagoditima kraja u kojem živimo, brali su plodove maginje od kojih su pripremali u školi slasnu marmeladu.
Planika, maginja, jagodnjak ili plamičak (lat. Arbutus unedo) najkorisnije je šumsko drvce na škrtom mediteranskom kršu.
Zadrugari su prezentirali naš projekt Pristupačni Vis za turiste s invaliditetom. Učili su švedske učenike znakovni jezik i sudjelovali su radionici snimanja audio zapisa sa info ploča o viškim prirodnim znamenitostima na švedskom od kojeg su kreirali QR kodove koje su kasnije i zalijepili na info ploče u gradu Visu i Komiži.
Učenici švedske škole sudjelovali su sa zadrugarima u pripremi tradicionalnih viških kolača, poput hroštula, cvita i kolača od rogača koji su simbol okusa i tradicije otoka Visa. Njihova priprema temelji se na starim receptima i lokalnim sastojcima poput rogača, maslinovog ulja i domaćih začina, čuvajući autentičnost viške kuhinje.
Kako bi ti kolači postali prepoznatljiv suvenir, važno je pravilno ih etiketirati i brendirati. Zadrugari su dizajnirali etikete i zajedno sa gostima pakirali proizvode.
Brendiranje je ključ za privlačenje turista. Korištenjem ekološke ambalaže, lokalnih vizuala i slogana poput “Okus Visa u svakom zalogaju”, viški kolači mogu postati jedinstveni i traženi gastronomski suvenir. Kvalitetna prezentacija osigurava da ovi slatki simboli otoka postanu ambasadori viške tradicije.
Predstavljanje zadruge u sklopu Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju učenicima iz Pariza
7. – 18. listopada 2024.
École de pâtisserie et de boulangeri Paris u našoj školi i na otoku Visu.
Učenici pariške škole pekarstva i slastičarstva boravili su u našoj školi i na otoku Visu 7. – 18.listopada 2024. na Erasmus praksi i mobilnosti učenja u sklopu Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju.

Zadrugari naše zadruge ponosno su predstavili svoju zadrugu, školu i otok našim gostima.
Učenici pariške škole sudjelovali su u radionicama pripreme tradicionalnih viških i dalmatinskih jela i slastica te smo ih upoznali s prirodnom i kulturnom baštinom otoka Visa.
Tom prigodom predstavili smo proizvode zadruge, način njihove proizvodnje.
Izlet Jabuka – Brusnik
13. listopada 2024.
Sunčano nedjeljno jutro 13.10.2024. godine, dio djelatnika učeničke zadruge „Bravura“ sa svojim profesorima, odlučili su provesti upoznavajući i istražujući ljepote našeg najdražeg otoka te posjetiti magmatske otočiće Jabuku i Brusnik.
Prekrasan listopadski dan i bonaca pružili su savršene uvjete za plovidbu i iskrcavanje na ove geološke spomenike prirode UNESCO svjetskog Geoparka Viški arhipelag, koji je dio Global Geoparks Network. Učenici su istraživali i magmatske stijene trijasa koje grade ove otočiće, primjećujući tamnu boju, izrazitu raspucalost, bogatstvo minerala i jedinstvenu teksturu stijena, za razliku od karbonatnih stijena otoka Visa.
Ovo je bio nezaboravan izlet, voljeli bi ga što prije i ponovitiiiiiiiiiiii.
Fotografije su preuzete: Vis Archipelago Unesco Global Geopark
Svjetski dan turizma
27. rujna 2024.
Svake godine se 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.
Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se u međunarodnoj zajednici potaknula svijest o važnosti turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i gospodarskoj vrijednosti.
Po izboru UNWTO-a, ovogodišnja je središnja tema „Turizam i mir“, čime se nastoji naglasiti jedinstvena uloga koju turizam ima u izgradnji mira, ističući kako putovanja, kulturna razmjena i održivi turistički postupci mogu doprinijeti rješavanju sukoba, pomirenju i promicanju mira u cijelom svijetu.
S velikim ponosom zadrugari kreativne sekcije i sekcije vis-central su obilježili Svjetski dan turizma povodom čega smo postavili 7 edukativnih tabli na Brailleovom pismu na geostazama Vis-Rukavac i Komiža kao rezultat projekta Pristupačni Hvar&Vis.

Ove table su rezultat suradnje naše Sš Antun Matijašević Karamaneo iz Visa sa Srednjom školom Hvar, kroz projekt Pristupačni Hvar&Vis koji sufinancira Ministarstvo turizma i sporta.
Hvala Ministarstvu turizma i sporta na nagradi za naš projekt. Sredstva su utrošena na najbolji mogući način, čineći naš Vis pristupačnim
Nastavljamo i dalje raditi na inkluzivnosti i održivom turizmu, jer ljepote našeg otoka trebaju biti dostupne svima!
Dani rogača
23. – 24. rujna 2024.

U Komiži u organizaciji TZ Komiža održani su Dani rogača. Riječ je o manifestaciji zamišljenoj kao svojevrsni festival posvećen kulturi rogača, koji je uz vinovu lozu najstarija autohtona komiška biljka, svojevrsni simbol Komiže.

Tom prigodom sekcija otočne kuhinje prezentirala je i prodavala kolače od rogača, dok su zadrugari kreativne sekcije izložili promidžbene materijale na temu rogač.
Rogač potječe iz Palestine, gdje I dan-danas raste kao samonikla biljka, a spominje se i u židovskom Talmudu i kršćanskom Novom zavjetu i vjeruje se da se s rogačem hranio Ivan Krstitelj, pa ga u narodu zovu još i „kruh Ivana Krstitelja“.
Mirisni plod rogača ima slatki okus koji podsjeća na čokoladu, pa se od rogačevog brašna prave izvrsni kolači.