preskoči na sadržaj

Srednja škola "Antun Matijašević Karamaneo" Vis

2.projektni susret

ERASMUS+ STEPS  2. PROJEKTNI SUSRET  2.-6. 10. 2017.  VIS

Na drugom projektnom susretu – (short – term exchange meeting)  susreli smo se s našim projektnim partnerima iz Italije, Turske i Latvije u našoj školi na otoku Visu.
Škole partneri: I.I.S.S. Archimede Taranto, Italija, RAMAZAN  ATIL ANADOLU LISESI Adana, Turska,  Ogres Valsts ģimnāzija  Ogre, Latvija, SŠ Antun Matijašević Karamaneo Vis, Hrvatska
Nakon dolaska partnera u Split, 1. 10. 2017., 1. dan susreta proveli smo u razgledavanju Dioklecijanove palače uz stručno vodstvo te posjetili Hrvatski pomorski muzej u Splitu gdje smo mnogo naučili od odlične vodičke koja nas je u dvije grupe vodile po Dioklecijanovoj palači i centru grada Splita i to na engleskom i talijanskom jeziku. Dakako, učenici su imali priliku naučiti nove pojmove vezane za povijest, pomorstvo i život u Splitu od Antike do danas te usavršiti svoje znanje iz engleskog i talijanskog jezika. Nakon druženja u Splitu, krenuli smo na Vis i nastavili druženje i projektne aktivnosti u našoj školi te na otoku. 
Drugog dana susreta poveli smo naše projektne partnere u razgledavanje Visa i Muzeja otoka Visa uz stručno vodstvo našeg profesora povijesti, Ante Roje koji je na izuzetnom engleskom jeziku  ispričao sve o staroj Issi, rimskim termama i prilikama u staroj Issi uz opise izložaka u Muzeju. Od fra Damjana na Prirovu smo i mi uz naše prijatelje iz Italije, Turske i Latvije naučili o grčkom teatru na čijim je temeljima danas franjevački samostan Sv. Jerolima. Kad smo se umorili od povijesti, došli smo u školu gdje su naši učenici pripremili ručak dobrodošlice s ribljim specijalitetima za naše prijatelje i goste, a ručak su uveličali svojim dolaskom gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević  i gradonačelnik Visa, Ivo Radica. Ravnateljica  naše škole, Tončica Poduje Vojković je pozdravila sve nazočne te profesorima partnerskih škola uručila prigodne poklone. Kad smo sve svi lijepo najeli i malo družili, predstavili smo projektne aktivnosti koje smo izradili u periodu nakon prvog projektnog susreta u koordinatorskoj školi u Tarantu u Italiji (4. mjesec 2017. ) do sada. Sve to smo predstavili jedni drugima koristeći najnoviju opremu naše škole dobivenu ulaskom u nacionalni projekt e-škola. Time su učenici i profesori škola partnera kao i naši imali priliku se koristiti najnovijim tehnologijama u prezentiranju svojih aktivnosti i radova.
Trećeg dana susreta otišli smo u Komižu gdje smo opet puno naučili od don Ivice o nastanku Mustera i crkve Sv. Nikole kao i Gospe gusarice te o životu ribara u Komiži i njihovu načinu ribarenja te života od ulova ribe. Opet smo se popodne vratili u školu gdje smo od sjajne Jasne Šiljić, naše bivše učenice te suradnice na Institutu za oceanografiju i ribarstvo naučili o zagađenju mora od mikro plastike i ugrožavanju kako morskih tako i onih primorskih životinja koje kasnije jedu i ljudi pa je zbog toga ovo najveća svjetska opasnost. Naravno, uz učenje o opasnostima od ostataka plastike u moru i na plažama otoka Visa, učenici su naučili i riječi povezane s tim na engleskom jeziku.  
Profesorice Josipa Poduje i Alma Vodopija su vodile radionice recikliranja plastičnih vrećica izrađivanjem odjevnih predmeta te analiziranja mora. Ovoga puta su imale pomoć i naših učenika koji su svoje prijatelje i goste učili kako spojiti komade vrećica u odjevni predmet po želji ili kako analizirati more koristeći za to predviđene instrumente. Opet se u svim tim aktivnostima koristio engleski jezik čime su učenici usavršili i svoje znanje jezika.

Četvrti dan susreta smo otišli na Biševo s legendarnim Pjerinom i njegovim brodom Amesom. Otišli smo tako prvo u plovidbu do Mode špilje pri čemu smo puno naučili od Pjerina. Uživali smo u posjetu Modroj špilji te nastavili do uvale Porat.


Poveli smo i našu Jasnu Šiljić da nam u praksi pokaže kako se analizira sastav pješćane plaže i pronalaze ostaci plastike. Usput smo se i kupali te uživali u ručku koji su nam pripremili na brodu naši vrijedni domaćini Pjerino i njegova žena Silvana.
Nastavili smo još malo vožnju oko otoka uz još jedno kupanje i skakanje s broda te se sretni uz pjesmu Pjerina, a poslije i Mamma mia vratili u Komižu.
Peti dan smo ostavili za diskusiju i dogovore o budućim projektnim aktivnostima do kraja našeg projekta i završnog projektnog susreta još jednom u Tarantu u Italiji.
Ovim projektnim susretom pokazali smo našim projektnim partnerima i prijateljima ljepote našeg otoka te im približili njegovu važnost na Mediteranu od Antike do danas. Također smo i svi zajedno naučili o važnosti očuvanja našeg Jadrana i uživali u zajedničkim aktivnostima i druženjima.
Naši prijatelji i projektni partneri su jako zadovoljni svim našim aktivnostima, a mi smo učinili sve da se osijećaju kao kod kuće i da sa sobom ponesu nezaboravne zajedničke uspomene kojih ćemo se mi dugo sijećati i koje ćemo zauvijek čuvati.

Ivana Vrdoljak, prof.


VIRTUALNA ŠETNJA

Virtualna šetnja školom


 https://tinyurl.com/38vt6nfz

eTwinning škola

UPUTE

UPUTE HZJZ, MZO i ŠKOLE ZA SPRIJEČAVANJE EPIDEMIJE COVID-19 


 

E-dnevnik

OBRASCI
Škola za život
E-škole

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

RASPORED ZVONA

1. 08,00 – 08,45

2. 08,50 – 09,35

3. 09,40 – 10,25

veliki odmor 10,25 – 10,45

4. 10,45 – 11,30

5. 11,35 – 12,20

6. 12,25 – 13,10

7. 13,10 – 13,55

 

 

Korisni linkovi
Forum
CMS za škole logo
Srednja škola "Antun Matijašević Karamaneo" Vis / Viškog boja 9, HR-21480 Vis / ss-amkaramaneo-vis.skole.hr / ured@ss-amkaramaneo-vis.skole.hr
preskoči na navigaciju