preskoči na sadržaj
Ekonomist

Ekonomska škola je strukovna srednja škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Svrha obrazovanja u ekonomskoj školi je osposobiti učenika da samostalno planira, organizira i obavlja računovodstvene poslove, poslove kupoprodaje, poslove istraživanja tržišta, poslove primjene marketinškog instrumentarija, bankarske poslove i poslove osiguranja.

Od ekonomista se očekuje točnost, ažurnost, sistematičnost, odgovornost i preciznost u radu, poduzetnost te sposobnost preuzimanja inicijative. Zbog prirode posla mora posjedovati smisao za komunikativnost, sposobnost izbjegavanja i rješavanja konfliktnih situacija, strpljenje, upornost te sklonost timskom radu, kao i dobre organizacijske sposobnosti, a budući da dolazi u dodir s povjerljivim podacima, mora biti osoba od povjerenja.

Uspješan ekonomist u okviru svog zanimanja može napredovati u mnoga položajna zvanja (samostalni računovođa, osobni bankar i slično), a ekonomist koji je nadaren poslovnim duhom, odlučan, kreativan i spreman preuzeti rizik može osnovati i voditi vlastiti poslovni subjekt.


Nastavni plan za zanimanje ekonomist

NASTAVNI PREDMET

I.

II.

III.

IV.

1.ZAJEDNIČKI OPĆEOBRAZOVNI DIO

Hrvatski jezik

3

3

3

3

Strani jezik s dopisivanjem

3

3

3

3

Povijest

2

2

--

--

Etika/Vjeronauk

1

1

1

1

Geografija

2

2

2

2

TZK

2

2

2

2

Matematika

3

3

3

3

Kemija

2

--

--

--

Biologija

2

--

--

--

UKUPNO

20

16

14

14

 

2.  STRUKOVNO-TEORIJSKI  PROGRAMI

     2.1. Obvezni strukovni predmeti

Osnove ekonomije

2

2

2

2

Statistika

-

-

2

2

Poslovne komunikacije

2

2

-

-

Komunikacijsko -prezentacijske  vještine

-

-

2

2

Računovodstvo

2

3

3

4

Marketing

-

-

2

2

Bankarstvo i osiguranje

-

-

3

2

Tržište kapitala

-

-

-

2

Poduzetništvo

2

3

-

-

Vježbenička tvrtka

-

-

2

2

Društveno odgovorno posl.

-

2

-

-

Pravno okruženje poslovanja

-

-

-

2

Informatika

2

2

-

-

UKUPNO

10

14

16

16

     2.2. Izborni strukovni predmeti

Obiteljski posao

2

-

-

-

Globalno poslovno okruženje

2

-

-

-

Uvod u poslovno upravljanje

-

2

-

-

Osnove turizma

-

2

-

-

Računov. neprofitnih organiz.

-

-

2

-

Upravljanje prodajom

-

-

2

-

Analiza financijskih izvješća

-

-

-

2

Marketing usluga

-

-

-

2

Obiteljski posao

2

-

-

-

UKUPNO

2

2

2

2

UKUPNO 1+2

32

32

32

32

 

Turističko - hotelijerski komercijalist

Škola za turističko-hotelijerskog komercijalista je srednja strukovna škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji osim općih znanja uključuje proširena znanja iz tehnologije struke: konobara, kuhara i slastičara. Nastao je kao odgovor na uočene potrebe ugostiteljskog gospodarstva za kvalitetnijim, tehnološki obrazovanijim i organizacijski osposobljenijim djelatnicima.

Ovaj stručni profil osposobljen je za: organizaciju rada u industriji pripreme hrane i pića, organizaciju rada u kuhinji i restoranu, rad na poslovima banket-menagera, sastavljanje dnevnog jelovnika, domjenka i svečanih ručkova, osmišljavanje i prezentaciju nacionalnih jela i njihove promidžbe, planiranje zaliha, nabavu, kontrolu skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica te prezentaciju restorana i estetsko uređenje prostora i ugostiteljske ponude.

Zapošljavanje je moguće u ugostiteljskim poduzećima (hotelima, pansionima, kampovima) i osobito u obiteljskim ugostiteljskim objektim koji sve više obilježavaju turistički usmjerene zemlje.

Nakon završetka škole moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, ali i drugim visokim učilištima.


Nastavni plan za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist

NASTAVNI PREDMET

I.

II.

III.

IV.

I. ZAJEDNIČKI DIO

 

 

 

 

Hrvatski jezik

3

3

3

3

Povijest

2

2

-

-

Politika i gospodarstvo

-

-

2

-

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

Etika/Vjeronauk

1

1

1

1

UKUPNO

8

8

8

6

II. POSEBNI STRUČNI DIO

 

 

 

 

Strani jezik I (engleski jezik)

3

3

3

3

Strani jezik II (talijanski jezik)

3

3

2

2

Gospodarska matematika

3

3

2

2

Računalstvo

2

2

-

-

Poslovna psihologija s

komunikacijom

-

-

2

-

Biologija s higijenom i ekologijom

2

-

-

-

Turistički zemljopis

-

-

1

1

Povijest hrvatske kulturne baštine

-

-

2

-

Gospodarsko pravo

-

2

-

-

Poslovno dopisivanje

1

1

-

-

Računovodstvo i kontrola

-

-

-

2

Statistika

-

-

2

-

Knjigovodstvo

-

-

2

2

Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu

2

2

2

2

Osnove turizma

2

-

-

-

Promet i putničke agencije

-

-

-

2

Marketing u turizmu

-

-

-

2

Recepcijsko poslovanje

-

-

-

2

Poznavanje robe i prehrana

2

2

-

-

Ugostiteljsko posluživanje

2

3

3

3

Kuharstvo (sa slastičarstvom)

3

4

4

4

Praktična nastava

3

3

3

3

UKUPNO

28

28

28

30

UKUPNO I+II

36

36

36

36

STRUČNA PRAKSA (sati godišnje)

180

180

180

180

 

Hotelijersko - turistički tehničar

Škola za hotelijersko-turističkog tehničara je srednja strukovna škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Hotelijersko-turistički tehničar obrazuje se za široki raspon poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim poduzećima turističke ponude.

Ovaj stručni profil osposobljen je za: izradu i ostvarivanje evidencije i ekonomske analize turističkih i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja, obrađivanje turističkog tržišta, obavljanje akvizicije, kalkulativne proračune i dopisivanje s domaćim i inozemnim partnerima uz uporabu znanja stranih jezika i daktilografije, koordiniranje rada službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela, obavljanje šalterskih poslova, recepcijskih poslova, poslova u propagandnoj turističkoj djelatnosti i slično.

U obavljanju poslova hotelijersko – turistički tehničar koristi uglavnom uredsku opremu. Zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata s turistima i poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu psihofizičku spremnost i zdravlje. Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati razvijenu opću kulturu i smisao za ustrojstvo rada te biti komunikativni.

Nakon završetka škole moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, ali i drugim visokim učilištima.


Nastavni plan za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar

NASTAVNI PREDMET

I.

II.

III.

IV.

Hrvatski jezik

4

4

4

4

Strani jezik I (engleski jezik)

4

4

3

3

Strani jezik II (francuski jezik)

3

3

4

4

Strani jezik III (talijanski jezik)

2

2

2

-

Politika i gospodarstvo

-

-

2

-

Povijest

2

2

2

-

Računalstvo

-

2

2

-

Matematika

4

4

3

3

Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

Etika/Vjeronauk

1

1

1

1

Povijest umjetnosti i kulturno – povijesna baština

-

-

-

2

Geografija

-

2

2

2

Poslovna psihologija s

komunikacijom

-

1

-

-

Statistika

-

-

1

-

Knjigovodstvo s bilanciranjem

-

-

1

2

Ugostiteljstvo

3

-

-

-

Organizacija poslovanja poduzeća

-

3

2

3

Turizam i marketing

-

-

-

2

Biologija s ekologijom

2

-

-

-

Gospodarsko pravo

-

-

-

2

Prehrana i poznavanje robe

2

-

-

-

Daktilografija s poslovnim

dopisivanjem

2

-

-

-

Praktična nastava

2

2

2

2

UKUPNO

33

33

33

34

STRUČNA PRAKSA (sati godišnje)

180

180

180

180

 

 

Standard obitelji zanimanja HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR (PDF)

 

 

Tražilica



E-dnevnik

OBRASCI

Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


RASPORED ZVONA

jutarnja smjena

1. 08,00 – 08,45

2. 08,50 – 09,35

3. 09,40 – 10,25

veliki odmor 10,25 – 10,45

4. 10,45 – 11,30

5. 11,35 – 12,20

6. 12,25 – 13,10

7. 13,10 – 13,55

 

popodnevna smjena

1. 14,00 – 14,45

2. 14,50 – 15,35

3. 15,40 – 16,25

veliki odmor: 16,25 – 16,45

4. 16,45 – 17,30

5. 17,35 – 18,20

6. 18,25 – 19,10

7. 19,10 – 19,55


Korisni linkovi

Forum




preskoči na navigaciju