Škola za turističko-hotelijerskog komercijalista je srednja strukovna škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Turističko-hotelijerski komercijalist je široki obrazovni profil koji osim općih znanja uključuje proširena znanja iz tehnologije struke: konobara, kuhara i slastičara. Nastao je kao odgovor na uočene potrebe ugostiteljskog gospodarstva za kvalitetnijim, tehnološki obrazovanijim i organizacijski osposobljenijim djelatnicima.
Ovaj stručni profil osposobljen je za: organizaciju rada u industriji pripreme hrane i pića, organizaciju rada u kuhinji i restoranu, rad na poslovima banket-menagera, sastavljanje dnevnog jelovnika, domjenka i svečanih ručkova, osmišljavanje i prezentaciju nacionalnih jela i njihove promidžbe, planiranje zaliha, nabavu, kontrolu skladištenja i konzerviranja živežnih namirnica te prezentaciju restorana i estetsko uređenje prostora i ugostiteljske ponude.
Zapošljavanje je moguće u ugostiteljskim poduzećima (hotelima, pansionima, kampovima) i osobito u obiteljskim ugostiteljskim objektim koji sve više obilježavaju turistički usmjerene zemlje.
Nakon završetka škole moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, ali i drugim visokim učilištima.
Nastavni plan za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist
NASTAVNI PREDMET |
I. |
II. |
III. |
IV. |
I. ZAJEDNIČKI DIO |
|
|
|
|
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
Povijest |
2 |
2 |
- |
- |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
- |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
2 |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
UKUPNO |
8 |
8 |
8 |
6 |
II. POSEBNI STRUČNI DIO |
|
|
|
|
Strani jezik I (engleski jezik) |
3 |
3 |
3 |
3 |
Strani jezik II (talijanski jezik) |
3 |
3 |
2 |
2 |
Gospodarska matematika |
3 |
3 |
2 |
2 |
Računalstvo |
2 |
2 |
- |
- |
Poslovna psihologija s komunikacijom |
- |
- |
2 |
- |
Biologija s higijenom i ekologijom |
2 |
- |
- |
- |
Turistički zemljopis |
- |
- |
1 |
1 |
Povijest hrvatske kulturne baštine |
- |
- |
2 |
- |
Gospodarsko pravo |
- |
2 |
- |
- |
Poslovno dopisivanje |
1 |
1 |
- |
- |
Računovodstvo i kontrola |
- |
- |
- |
2 |
Statistika |
- |
- |
2 |
- |
Knjigovodstvo |
- |
- |
2 |
2 |
Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu |
2 |
2 |
2 |
2 |
Osnove turizma |
2 |
- |
- |
- |
Promet i putničke agencije |
- |
- |
- |
2 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
- |
2 |
Recepcijsko poslovanje |
- |
- |
- |
2 |
Poznavanje robe i prehrana |
2 |
2 |
- |
- |
Ugostiteljsko posluživanje |
2 |
3 |
3 |
3 |
Kuharstvo (sa slastičarstvom) |
3 |
4 |
4 |
4 |
Praktična nastava |
3 |
3 |
3 |
3 |
UKUPNO |
28 |
28 |
28 |
30 |
UKUPNO I+II |
36 |
36 |
36 |
36 |
STRUČNA PRAKSA (sati godišnje) |
180 |
180 |
180 |
180 |
Škola za hotelijersko-turističkog tehničara je srednja strukovna škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Hotelijersko-turistički tehničar obrazuje se za široki raspon poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim poduzećima turističke ponude.
Ovaj stručni profil osposobljen je za: izradu i ostvarivanje evidencije i ekonomske analize turističkih i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja, obrađivanje turističkog tržišta, obavljanje akvizicije, kalkulativne proračune i dopisivanje s domaćim i inozemnim partnerima uz uporabu znanja stranih jezika i daktilografije, koordiniranje rada službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela, obavljanje šalterskih poslova, recepcijskih poslova, poslova u propagandnoj turističkoj djelatnosti i slično.
U obavljanju poslova hotelijersko – turistički tehničar koristi uglavnom uredsku opremu. Zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata s turistima i poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu psihofizičku spremnost i zdravlje. Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati razvijenu opću kulturu i smisao za ustrojstvo rada te biti komunikativni.
Nakon završetka škole moguć je nastavak obrazovanja na strukovno srodnim, ali i drugim visokim učilištima.
Nastavni plan za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar
NASTAVNI PREDMET |
I. |
II. |
III. |
IV. |
Hrvatski jezik |
4 |
4 |
4 |
4 |
Strani jezik I (engleski jezik) |
4 |
4 |
3 |
3 |
Strani jezik II (francuski jezik) |
3 |
3 |
4 |
4 |
Strani jezik III (talijanski jezik) |
2 |
2 |
2 |
- |
Politika i gospodarstvo |
- |
- |
2 |
- |
Povijest |
2 |
2 |
2 |
- |
Računalstvo |
- |
2 |
2 |
- |
Matematika |
4 |
4 |
3 |
3 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
2 |
2 |
2 |
2 |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
Povijest umjetnosti i kulturno – povijesna baština |
- |
- |
- |
2 |
Geografija |
- |
2 |
2 |
2 |
Poslovna psihologija s komunikacijom |
- |
1 |
- |
- |
Statistika |
- |
- |
2 |
- |
Knjigovodstvo s bilanciranjem |
- |
- |
1 |
2 |
Ugostiteljstvo |
3 |
- |
- |
- |
Organizacija poslovanja poduzeća |
- |
3 |
2 |
3 |
Turizam i marketing |
- |
- |
- |
2 |
Biologija s ekologijom |
2 |
- |
- |
- |
Gospodarsko pravo |
- |
- |
- |
2 |
Prehrana i poznavanje robe |
2 |
- |
- |
- |
Daktilografija s poslovnim dopisivanjem |
2 |
- |
- |
- |
Praktična nastava |
2 |
2 |
2 |
2 |
UKUPNO |
33 |
33 |
33 |
34 |
STRUČNA PRAKSA (sati godišnje) |
180 |
180 |
180 |
180 |
Standard obitelji zanimanja HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR (PDF)
Ekonomska škola je strukovna srednja škola koja traje četiri godine i u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole. Svrha obrazovanja u ekonomskoj školi je osposobiti učenika da samostalno planira, organizira i obavlja računovodstvene poslove, poslove kupoprodaje, poslove istraživanja tržišta, poslove primjene marketinškog instrumentarija, bankarske poslove i poslove osiguranja.
Od ekonomista se očekuje točnost, ažurnost, sistematičnost, odgovornost i preciznost u radu, poduzetnost te sposobnost preuzimanja inicijative. Zbog prirode posla mora posjedovati smisao za komunikativnost, sposobnost izbjegavanja i rješavanja konfliktnih situacija, strpljenje, upornost te sklonost timskom radu, kao i dobre organizacijske sposobnosti, a budući da dolazi u dodir s povjerljivim podacima, mora biti osoba od povjerenja.
Uspješan ekonomist u okviru svog zanimanja može napredovati u mnoga položajna zvanja (samostalni računovođa, osobni bankar i slično), a ekonomist koji je nadaren poslovnim duhom, odlučan, kreativan i spreman preuzeti rizik može osnovati i voditi vlastiti poslovni subjekt.
Nastavni plan za zanimanje ekonomist
NASTAVNI PREDMET |
I. |
II. |
III. |
IV. |
1.ZAJEDNIČKI OPĆEOBRAZOVNI DIO |
||||
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
Strani jezik s dopisivanjem |
3 |
3 |
3 |
3 |
Povijest |
2 |
2 |
-- |
-- |
Etika/Vjeronauk |
1 |
1 |
1 |
1 |
Geografija |
2 |
2 |
2 |
2 |
TZK |
2 |
2 |
2 |
2 |
Matematika |
3 |
3 |
3 |
3 |
Kemija |
2 |
-- |
-- |
-- |
Biologija |
2 |
-- |
-- |
-- |
UKUPNO |
20 |
16 |
14 |
14 |
2. STRUKOVNO-TEORIJSKI PROGRAMI |
||||
2.1. Obvezni strukovni predmeti |
||||
Osnove ekonomije |
2 |
2 |
2 |
2 |
Statistika |
- |
- |
2 |
2 |
Poslovne komunikacije |
2 |
2 |
- |
- |
Komunikacijsko -prezentacijske vještine |
- |
- |
2 |
2 |
Računovodstvo |
2 |
3 |
3 |
4 |
Marketing |
- |
- |
2 |
2 |
Bankarstvo i osiguranje |
- |
- |
3 |
2 |
Tržište kapitala |
- |
- |
- |
2 |
Poduzetništvo |
2 |
3 |
- |
- |
Vježbenička tvrtka |
- |
- |
2 |
2 |
Društveno odgovorno posl. |
- |
2 |
- |
- |
Pravno okruženje poslovanja |
- |
- |
- |
2 |
Informatika |
2 |
2 |
- |
- |
UKUPNO |
10 |
14 |
16 |
16 |
2.2. Izborni strukovni predmeti |
||||
Obiteljski posao |
2 |
- |
- |
- |
Globalno poslovno okruženje |
2 |
- |
- |
- |
Uvod u poslovno upravljanje |
- |
2 |
- |
- |
Osnove turizma |
- |
2 |
- |
- |
Računov. neprofitnih organiz. |
- |
- |
2 |
- |
Upravljanje prodajom |
- |
- |
2 |
- |
Analiza financijskih izvješća |
- |
- |
- |
2 |
Marketing usluga |
- |
- |
- |
2 |
Obiteljski posao |
2 |
- |
- |
- |
UKUPNO |
2 |
2 |
2 |
2 |
UKUPNO 1+2 |
32 |
32 |
32 |
32 |
Zahtjev za izostanak s nastave do 3 radna dana
Zahtjev za izostanak s nastave od 4 do 7 radnih dana
Zahtjev za izostanak s nastave od 8 do 15 radnih dana
« Prosinac 2023 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1. 08,00 – 08,45
2. 08,50 – 09,35
3. 09,40 – 10,25
veliki odmor 10,25 – 10,45
4. 10,45 – 11,30
5. 11,35 – 12,20
6. 12,25 – 13,10
7. 13,10 – 13,55